Juldukningen brukar planeras veckor i förväg, så också i år, mycket blir detsamma som gångna års juldukning, de gröna linneservetterna, silverbesticken byter man ju inte ut bara sådär, inte heller våra fina Hadelands glas. Men nytt för i år är tallrikarna som vi ärvt av Anders mamma, det vägde mellan våra rustika Ruska tallrikar som vi använde förra året eller de lite lättare Bavaria tallrikarna. Jag äger ingen julservis, vill inte ha porslin som jag bara använder en gång om året, men Bavariatallrikarna med sin fina guldkant ger nästan lite julkänsla ändå.

I år blir vi bara 4 som firar jul tillsammans, kanske 5 om Kalle kommer förbi en sväng, lite skillnad mot förra året då vi var 16 runt julbordet. Det blir mysigt ändå, våran Jul brukar börja med sen frukost/brunch med risgrynsgröt och hårt bröd med skinka och senap. Sedan blir det en promenad, för 2 år sedan julbadade vi i Mälaren. Väl hemma blir det kaffe och mandelgrotta framför öppna spisen med rimverkstad, julbord vid 18 tiden och efter det julklappsutdelning.

Man kan ju duka som man vill men jag tycker att det är roligt att följa dukningsreglerna, huvudregeln är att gästen ska använda allt utifrån och in. Knivar och sked till soppa läggs till höger om tallriken, gaffel läggs till vänster. Alltså ska förrättens bestick ligga ytterst om det är första rätten som ska serveras. Eggen på kniven ska vara riktad mot tallriken. Dessertbestick läggs mellan glas och tallrik. Dessertsked ska ha skaftet åt höger och om dessertgaffel används ska den ha skaftet åt vänster. 
Det högsta glaset, oftast ett rödvinsglas, ställs mitt framför tallriken. Vitvinsglas och vattenglas ställs till höger om rödvinsglaset i den ordningen. Om flera drycker ska användas till maten ska de stå med det glas som ska användas först längst ut till höger. 
En kuverttallrik är en tallrik som står under andra tallrikar. Man äter alltså inte från den tallriken. Kuverttallriken plockas bort innan desserten serveras. Man behöver inte använda en kuverttallrik. Om gästerna ska äta bröd eller sallad till maten kan du placera en assiett längst upp till vänster. Servetten ska också vara till vänster om tallriken, alternativt på tallriken. Servetten kan också sättas i glaset men det kan göra så att det blir ludd i vinet och att det smakar annorlunda. 

Men som sagt det är inte på liv och död det här med dukningen huvudsaken är att man samlas runt god mat i gott sällskap.

Årets juldukning
Märkt på:                    
Facebook
LinkedIn
Instagram