Planerna ändrades lite, jag blev hängig i tisdags med ont i kroppen, halsen och huvudet, så jag var tvungen att ställa in resan till mamma som fyllde 83 i går. Det var meningen att Anders skulle ansluta från Norge där han varit och röjt ut det sista ur sin mammas hus. Att röja ut det sista, ni vet vad det betyder eller hur? Att röja ut det sista betydde i det här fallet en toppad container och 5 vändor med släpvagn till återbruket. Min svärmor levde livet i full fart hela sitt liv ända till slutet, härligt ändå. Men nu är huset tömt och det var en trött Anders som kom hem i går kväll, han sov i 12 timmar i natt. Och idag startade han med att lägga tillbaka isoleringen ovanför gästrummet som han tog bort när vi försökte lösa gåtan med fukt på vinden. Nu har han lagt upp isoleringen för andra gången, hoppas att den får ligga kvar denna gång. Nu skall vi ta tag i garaget som har sett ut som en röra med all isolering och saker från ungarnas flyttar och saker från Anders barndomshem. Jag städade ut snickarboden före jul så där ser det ok ut men nu måste vi göra ett ryck med garaget , kanske hyra en släpvagn och köra saker till återbruket. Innan jag åkte på min influensa/covid sak hann jag städa undan det mesta av julen, det sista som är kvar är 3 amaryllisar som blommar, bättre sent än aldrig.

Annars är det helt rent från julpynt , adventsstjärnor och julgran, här hemma det känns faktiskt lite befriande…. Sedan slutet 1600-talet är traditionen i Sverige att Knut (13 januari) kör julen ut, men det förekommer också att julen städas ut tidigare (då ofta kring trettonhelgen). På medeltiden var det 7 januari som var julens sista dag. Julen varade då bara över trettonhelgen och tog alltså slut 7 januari. Så är det fortfarande i stora delar av den västliga kristenheten och egentligen är det bara i Sverige, Finland och delar av Norge som julen varar fram till Knuts namnsdag – 13 januari.

Ikväll blir det lasagne med de tomaterna som jag rostade på Annan-dagen då jag städade ut kylskåpet, skall bli spännande att se om de sätter extra smak på lasagnen?
Nu snöar det ute igen, jag har inte varit utanför dörren sedan i tisdags så jag hoppas att jag är så pass frisk att jag kan komma ut på en liten promenad imorgon.

Har ni plockat bort julen?
Märkt på:                        
Facebook
LinkedIn
Instagram