Fredagarna har blivit en trevlig kväll då Ola messar från jobbet, han jobbar på Systembolaget, och frågar vad vi skall äta. Han väljer då ut ett vin som passar till rätten och fredagskvällen har blivit något av en vinprovarkväll. Den här gången hade Ola med sig Bouchard Aîné & FilsBrut de Chardonnay till räkorna. Och jag säger bara det, skall ni äta skaldjur välj då detta bubblet, det smakar jättegott till ett rimligt pris. Vi brukar smaka av vinet närvarande och försöka se om vi kan hitta smakerna, noterna, i vinet, det är inte lätt men man blir lite bättre varje gång. Så här skriver Systembolaget om vinet “Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, grapefrukt, nötter och vanilj. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller kyckling.” Men jag kan rekommendera det till skaldjur också, bubbel är en underskattad dryck till mat.

Men först var det avsmakning av ett vin som Anders hittade när han städade ut sin mammas hus, men det var tydligen inte drickbart….

Oxveckorna lever verkligen upp till sitt namn, de där två månaderna som definierar oss som land och präglar oss som folk. Trottoarernas fuktiga hinna av plask, himlens ständigt blyertsgrå nyans och luftens mättade smak av total tomhet allt detta som är sinnesförnimmelse av vår nation och gemensamma öde. Men detta innebär att stå pall under denna tid, varen svenske och härda ut oxveckorna som våra förfäder gjorde före oss. Trots att vi är januariglåmiga som en håltimma på 80-talet eller ett förortscentrum där bara paketutlämningen återstår skall vi hålla i och hålla ut…. Jag som brukar tycka om vintern tycker att januari så här långt inte har varit mycket att hänga i granen, ingen vinter eller vintersport i sikte utan bara regn, regn och åter regn. Ljusglimtarna framöver blir en tur till mamma i början på februari och till fjällhuset i början av mars. Men för att överleva oxveckorna fram till dess ägnar vi oss åt vinprovning, bädda nytt i sängarna och rensning i garderober och förråd. Det senare är det Anders som ägnar sig åt, han är bästa på sådana saker.

Jag köpte nya påslakan till Anders i julklapp, så mysigt att bädda med nya lakan, ja vi har ju olika intressen i livet…

Crepelakan från BäckeBölja som jag köpte under Black Week till nedsatt pris.
Färgen blev perfekt

Vinprovning och nybäddat
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram