Jag missade tulpanens dag i söndags men igår handlade jag min först tulpanbukett för 2023. Tulpanerna är såklart svenskodlade tulpaner av bästa kvalite. Jag tittar efter märket “Svenskt Sigill” då vet jag att mitt tulpanknippe kommer från en svensk odlare som värmer sitt växthus med fossilfritt bränsle och har en ansvarsfull och kvalitetssäkrad produktion. jag brukar blanda tulpanbuketten med blåbärsris och vita tulpaner gör hela vardagsrummet krispigt och fint. Men när jag skulle fotografera buketten såg jag att det fortfarande finns lite jul som inte är bortstädat och att min långa fönsterbräda mot trädgården är så himla stökig så den måste styras upp lite, tar tag i det ikväll.

Yuccapalmen i hörnet mår som synes inte så bra, jag har gett den extra näring men jag tror att jag måste köpa en större kruka och plantera om den, gör det i helgen.

När jag har många tulpaner brukar jag använda min Alvar Alto vas Savoy men nu hittade jag ingen vas som var perfekt så jag använde en vattentillbringare. Hur skall man tänka på när man väljer vas:
Vas i proportion till din bukett. Välj vas efter den storlek som dina buketter vanligtvis brukar ha. Hur stor bör då buketten vara i förhållande till vasen? En generell regel är att buketten ska sticka upp cirka 2/3 av vasens totala höjd för att skapa balans.
Vas som döljer bukettens stjälkar. En annan sak som kan vara bra att tänka på, även om glasvasen är en personlig favorit, är att införskaffa en vas som inte är helt transparent för att dölja eventuellt grumligt vatten. Speciellt om man som jag har lätt att glömma bort att byta ut vattnet regelbundet. För längre hållbarhet bör buketten snittas om och vattnet allra helst bytas ut varannan dag.
Vas som vackra stilleben. Ett sista tips är att välja vaser som är vackra även om du inte skulle ha någon bukett i vasen. Ibland räcker det att bara bunta ihop ett gäng vaser i olika former och färger och sticka ned en torkad blomma eller ett strå som en vacker inredningsdetalj.

Så jag behöver uppdatera min vasgarderob, kanske vore något att hålla utkik efter på loppis/auktioner framöver.
Nu blir det lite kvällsjobb framför datorn för de nästa 3 veckorna kommer att bli hektiska.

Årets första tulpanbukett
Märkt på:                            
Facebook
LinkedIn
Instagram