Anders Yuccapalm har varit lite ledsen på senaste tiden så nu har jag planterat om den i en större kruka med bra blomjord. Blir den inte nöjd nu så vet jag inte. Jag passade på att plantera om fiolfikusen också. Jag orkade precis bära ut palmen till snickarboden men efter att den blivit omplacerad behöver jag Anders hjälp att bära in den igen. Här står den just nu….

Jag hittade en bild från 2014 som som visar hur mycket yuccapalmen har växt sen dess säkert 50 cm.

Och vad förvånad jag blev i torsdags när jag såg att jätteverbenan redan kommit upp, 23 små plantor tittade upp i breddsåden. Jag sådde i söndags och plantorna kikade upp i torsdags, 4 dagar bara, det måste ju ha varit perfekta förutsättningar. Och det verkar som om alla fröna grott. Nu har jag satt in dem i mitt “växthus” med växtbelysning 12 timmar om dagen. I växthuset (Hannas studio) är det ca 15 grader, det är bra att sådden inte står för varmt då blir plantorna långa och gängliga och man vill att de skall vara små och knubbiga.

Det är mycket roligare att odla när det går bra, jag googlar och ser på youtube för att lära mig hur man skall göra, det gick ju bra förra året och då får man lite mer självförtroende.
Så här såg verbenaplantorna ut i mars förra året, då jag hade planterat om dem. I år skall jag beskära plantorna och ta sticklingar på så sätt får man fler, något mer man skall lära sig i år, att ta sticklingar alltså.

Jag skall förutom verbenan plantera Dahlior både mina sparade knölar och frön, sedan skall jag plantera luktärtor och Ranunkel.
Ranunkeln är ny för mig, det vill säga jag har aldrig köpt lökar förut, jag har köpt de här lökarna.

Jag tänkte så i pluggbrätten, först skall man lägga lökarna i vatten i tre timmar sedan skall man plantera dem i pluggbrättet med fuktig jord. Ranunkel sätter rötter när jorden bara är 4-10 grader varm så de får stå i snickarboden. I vanlig rumstemperatur är det lätt att knölen ruttnar. När bladen tittat upp behöver de mer ljus, har man ett riktigt växthus med kallbänk men jag tänker att jag sätter ut dem i mina planeringslådor som jag byggde förra året med ett lager skyddande plast över, det blir perfekt. Kula att prova på något nytt…. Nu skall jag och Anders ut och promenera i det vackra vädret.

Plantera om sina ledsna växter och frön som gror.
Märkt på:                        

2 reaktion på “Plantera om sina ledsna växter och frön som gror.

 • 2023-01-30 kl. 14:11
  Permalänk

  Ja plantera om krukväxter tycker jag är lite tråkigt får jag erkänna. Ibland fyller jag på med ny jord uppepå bara om det finns utrymmet.
  Hittade några små frösådda verbenor i rabatten i fjol.
  Annars var frösådden av Jätteverbena som bäst i alla plattskarvar när jag haft en kruka vid trappen ett år. 🙂
  Jag köper nog färdiga plantor och tar sticklingar av de. Tänker det är fint att blanda med Dahlior och Zinnior.
  Blev sugen på Anemoner efter att ha lyssnat på Röda och vita rosen podden.
  Allt gott!
  Annika

  • 2023-01-31 kl. 10:20
   Permalänk

   Ja det tycker jag också men nu behövdes en större kruka och jag ser redan att Yucca palmen har piggnat på sig. ❤️ Mvh Åsa

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram