Ni som följt med här på bloggen vet kanske att jag lider av sömnbesvär. För två år sedan gick jag sömnskola hos världens bästa Psykolog, se här. Resultatet från sömnskolan visade att jag inte behöver 8-9 timmars sömn utan kanske 5-6 timmar, jag skall inte gå och lägga mig för tidigt eller ligga och dra mig för länge. Hur tråkigt som helst, jag som älskar att ligga och läsa i sängen innan jag somnar och på helgerna kan jag somna om flera gånger innan jag går upp. Jag har haft mina sömnproblem i snart 10 år och tror att de hänger ihop med övergångsåldern.
Sömnen är livsviktig och behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta de intryck du fått under tiden du varit vaken. När du sover gott om natten klarar du lättare av stress och andra påfrestningar under dagen. Tillräckligt med sömn kan dessutom minska risken för förhöjda blodfetter, hjärtsjukdomar (som exempelvis hjärtinfarkt), diabetes typ 2, fetma, utmattningssyndrom och depression. Vuxna brukar behöva mellan sex och nio timmars sömn per dygn. Men det varierar från person till person och generellt även beroende på hur gammal du är.

Sömnbesvär som har pågått i mer än fyra veckor och som kommer minst varannan natt klassas som långvariga sömnbesvär.
Det kan till exempel vara att du upplever något eller några av följande:
Du har svårt att somna, det vill säga det tar dig mer än 45 minuter. Check
Du vaknar en eller flera gånger på natten och har svårt att somna om. Check
Du vaknar för tidigt på morgnarna, innan du är utvilad och utan att kunna somna om Check

Och enkla saker som nedanstående tips har jag provat:
Sätt upp rutiner
Sträva efter regelbundna sömnvanor ‒ gör det till en vana att gå till sängs och gå upp vid samma tid varje dag, även på lediga dagar. Check
Undvik stimulerande medel
Undvik kaffe, svart te, läsk och energidryck sex timmar innan du går till sängs. Om du använder nikotin kommer din sömn förbättras av att du slutar med det. Check
Ta itu med den negativa stressen
Sömnbesvär hör ofta samman med stress. Om du anar att dina besvär är stressrelaterade är bör du ta itu med det som gör att du känner dig stressad. Har problem när det är mycket på jobbet.
Öva på att slappna av
Liksom med allting annat krävs det övning även vad gäller konsten att slappna av.
Gör något avslappnande och lugnande för att varva ner, gärna 1 till 2 timmar före sängdags. Skulle kunna prova yoga
Rör på dig regelbundet
Fysisk aktivitet har en god inverkan på din sömn och kan dessutom minska stress, ångest och oro, vilket i sin tur gör det enklare för dig att sova gott.
Sträva efter att röra på dig varje dag – gärna i dagsljus. Check
Förbättra din sovrumsmiljö
Sträva efter att göra sovrummet till en lugn och avkopplande plats, till exempel genom att inte läsa jobbmejl i sängen.
Se även till att det är mörkt, tyst och svalt när du ska sova. Check

Saker som hjälper mig att somna eller somna om är att sluta surfa på mobilen 1 timma innan läggdags, om jag vaknar av mina restless legs så går jag upp och smörjer in lår, smalben och fötter, räkna baklänges från 200 till 0. Jag borde gå upp ur sängen om jag försökt somna 20 minuter utan att lyckas och läsa en bok i 20 minuter och sedan gå och lägga mig igen. Jag borde också gå och lägga mig senare och gå upp tidigare.


Ikväll skall jag köra ett lugnt yogapass innan läggdags och se om det har någon effekt.

Månadens tema, sömn
Märkt på:                    

2 reaktion på “Månadens tema, sömn

 • 2023-02-21 kl. 20:59
  Permalänk

  Vad jobbigt att sova dåligt 🙁 . Har du provat meditation? Kan man göra hemma själv.
  Lycka till! Mvh, Annika

  • 2023-03-17 kl. 08:07
   Permalänk

   Ja det är ren tortyr. Kommer jag på en lösning kanske jag får Nobelpriset 😀. Mvh Åsa

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram