Hannas studio har visat sig vara ett perfekt rum att dra upp plantor i. Elementen på frostfritt och med stängd dörr är det 13 grader i rummet, bra temperatur för plantorna, de växer långsammare med låg temperatur och bra växtbelysning. Igår och idag skolade jag om mina jätteverbena-plantor för 2:a gången, jag räknade till 43 stycken, nu får de klara sig med naturligt ljus från takfönstren. De frösådda dahliorna som fick stå varmt när de grodde är nu inflyttade till studion och jag hoppas att de utvecklas på samma sätt som verbenan och inte drar iväg och blir långa och gänglig. Förra året sådde jag dahliorna mycket tidigare och fick toppa dem för att hålla dem nere och det hjälper också till att de blir lite buskigare, men i år kanske de inte drar iväg på samma sätt innan det är dags för utplantering. Jag har ju ingen odlingsblogg men jag tycker att det är oväntat kul att dra fram plantor, kanske just för att det blir lättare när man har ett rum som ägnar sig så bra med avseende på temperatur och ljus för att skapa de rätta förutsättningarna. Jag har också sått luktärtor men de har inte kommit upp än, kan ta allt från en vecka till 6 veckor beroende på typ innan de gror. Luktärtorna som är lite mer tåliga än Dahliorna åker ut på terrassen i en plastpåse så fort de har grott.

Dahliaplantorna

Här under takfönstret med växtbelysning står ett gäng plantor.

Och här bakom soffan under det andra takfönstret står ett gäng med jätteverbena.

Nu står varje verbenaplanta i sin egen kruka så förhoppningsvis behöver jag inte skola om dem en gång till innan utplantering. I år skall jag toppa verbenan så den blir buskigare. Ett bra resultat får man om man klipper över det andra eller tredje bladparet nerifrån. (Bladpar = två blad som sitter på samma höjd på stjälken) . Använd en liten sekatör och klipp alltid några millimeter ovanför bladparet så finns det ingen risk att man klipper bort området där nya skott kommer att bildas i bladvecken. Det går också bra att klippa högre upp. Vill man kunna ta en stickling av stjälken behöver det förutom toppen också finnas ett bladpar på delen man klipper av.  Vad gäller Dahliaknölarna är det bara en som har fått skott än så länge, vi håller tummarna att det blir fler.
Några bilder från förra sommaren som var min första med Dahlior.

Studion aka växthus
Märkt på:                        
Facebook
LinkedIn
Instagram