Nej jag manglar inte mina lakan men min älskade Anders gör det. När han kom hem med en lastbil full av ärvda möbler från Svärmors hus så fanns en mangel bland sängar och mattor. Var skall du ha den frågade jag lite misstänksam.
-“I ett rum där du aldrig är”, svarade Anders.
– “Åh i tvättstugan” svarade Ola :-).
Men nu har Anders sin man cave i det gamla pannrummet där han sitter och manglar på fredagskvällarna när jag lagar mat. Jag brukar göra en GT och sätta på mangeln till honom, vi har lite olika intressen i den här familjen :-).
Men att sova på nymanglade lakan det är höjden av lyx och särskilt när lakanen är av bästa kvalitet från svärmor Berit.

Broderade underlakan i finaste bomull.

Anders fick påslakan av mig i julklapp och han älskar dem verkligen, de är så otroligt mjuka och lena. Och snygga! Jag köpte dem från H&M Home och de är gjort i bomullspercale och kan hittas här (OBS inget samarbete). Tycker du redan om din säng, kommer du att älska den med percale. Percale är en lakanskvalitet som vävs av den allra bästa, mest finkammade bomullen.

Det finns inte mycket som slår att krypa ner i sängen med helt nytvättade och nymanglade lakan. Men hur ofta man bör byta sängkläder, råder det väldigt olika åsikter om. Samma sak med hur ofta täcket, kudden och bäddmadrassen ska tvättas, eller om det räcker att vädra dem. Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, och känd från tv-programmen ”Rent Hus” och ”Sveriges Städmästare”. Hon menar att sängkläder bör bytas efter två veckor, och då framförallt om man sover utan kläder. Sängkläderna ska tvättas i 60 grader och då inte i något snabbprogram.”

Täcket: Om täcket ligger i ett påslakan, kanske någon gång om året. Där emellan ska man skaka dem och hänga ut och vädra dem. Kräks barn, man själv eller husdjur i sängen ska man tvätta dem oftare.
Bäddmaddrass: Vädra den, känns den ofräsch strö bikarbonat över madrassen och låt verka i 30 till 60 minuter, dammsug sen upp bikarbonaten, så blir den fräschare igen.
Kudde: Känns den utsliten och ofräsch köp då en ny. Dunkuddar sägs man kunna tvätta som ett duntäcke. Men jag tycker man ska unna sig en ny.

Nymanglade lakan är höjden av lyx
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram