Det är verkligen sorgliga, tråkiga och skrämmande tider just nu. När våra vuxna barn var hemma på fredagsmys kom vi oundvikligen in på det som händer i vårt fina Sverige och också krigen i vår omvärld. Jag berättade att min coopingstrategi är att jag börjat minska på intaget av nyheter och sociala media och börjat försöka engagera mig i det som är positivt, vårt fina nya kontor, att VSK leder fotbollsserien, lyssnar på feelgood böcker och går mina långa promenader. Ola berättade att han och en kollega hade pratat om Stoicismen och att det är en filosofi som kan hjälpa en genom svåra tider utan att bli ledsen eller deprimerad.
Stoicism är en filosofisk skola som dök upp på 300-talet f.Kr. Principerna representerar en praktisk vägledning för att leva ett bra liv i en oförutsägbar värld. Stoicismen vill att man konfontrerar de föreställningar som leder till de obehagliga känslorna och förvandlar dem till hälsosammare tankar. Inom psykologin använder man sig ofta av stoicismen inom kognitiv beteende terapi. Kbt.
Att identifiera vad som är och inte är inom din kontroll är en av de viktiga tillämpningarna som jag dagligen tänker på för att undvika att oroa mig för saker som jag inte kan påverka. En annat gammalt uttjatat utryck som kommer från stoicismen är att leva i nuet utan att oroa sig för framtiden. Just att leva i nuet har jag blivit bättre på ju oroligare omvärlden ter sig.

Många tror att prestation och framgång kommer att ge oss lycka, Stoiker vet att lycka är det som ger oss framgång och prestation, så vänta inte tills imorgon med att börja njuta av livet. Det är inte lätt att låta bli att oroa sig men det kan hjälpa att skriva en dagbok innan du går och lägger dig. När du skriver ned dina tankar reflekterar du över de viktigaste delarna av dagen. Vad gick fel, vad gick bra och vad kan jag förbättra.

När jag inte kan påverka det som sker i det stora så kan jag göra det i det lilla ta hand om mina nära och kära lite extra. Träffas lite oftare runt en middag eller en långpromenad, ringa oftare till de som bor lite längre bor. Ja ju mer otäckt som händer ute i världen, och även här hemma i Sverige desto mer tacksam blir jag för det där vardagliga som är det viktigaste för mig. Min familj och vårt liv tillsammans. Men även såna där självklara små saker som att jag hör en extra skön låt, äter en väldigt god pasta, titta på en höstvacker ek utanför fönstret, tar en långpromenad  eller kanske bara ser solens strålar genom fönstret en oktoberkväll. Ja ser sådana vardagliga ting tydligare och tydligare…..

Tacksamhet, och att försöka vara stoisk i svåra tider.
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram