Semmeldagen, semlans dag, fastlagsdagen eller fettisdagen är den 13 februari 2024. Fettisdagen betyder helt enkelt fet tisdag och är en av våra mest firade matdagar då det äts semlor i nästan varje svenskt hem.  Jag bakade mina första semlor i fredags, bullarna frös jag in och de kommer att avnjutas framöver. Mina semlor är ganska små, två munsbitar tycker jag är lagom eftersom semlor är väldigt mäktiga.

Vad är antalet semlor som äts i landet? Jo, under hela säsongen hinner vi med att äta runt 50 miljoner semlor i Sverige!

Firandet av fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen då man inför 40 dagars fasta innan påsk åt upp sig ordentligt. Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt, så det gällde att festa till det ordentligt på fettisdagen. För det syftet var ju semlan helt perfekt.
Jag använder ett recept från Arla
Fördeg
2 dl mjölk
25 g jäst
4 dl vetemjöl
Deg
3 dl vetemjöl
1 Ägg
½ tsk Salt
1 msk kardemumma
1 dl strösocker
100 g smör
1 uppvispat ägg till pensling
Fyllning
75 g Manedlmassa
2 dlVispgrädde
Florsocker
Gör så här
Värm mjölken till max 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt 240 g av vetemjölet (4 dl). Blanda och låt sedan vila ca 15 min.
Tillsätt 180 g vetemjöl (3 dl), ägg, salt, stött kardemumma och socker. Arbeta in smöret i omgångar i degen. Låt degen gå 7-10 min i köksmaskin till en slät deg som släpper runt bunkens kanter. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
Dela degen i 24 bitar och forma till släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper 1½-2 timmar.
Sätt ugnen på 210°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt kallna.
Skär av ett lock på varje bulle. Vispa grädden. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med riven mandelmassa och den vispade grädde. Fyll bullarna med blandningen.
Lägg en klick grädde på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

Jag stansade ut locket med ett mått i formen av ett hjärta, fettisdagen är ju nästan på Alla hjärtans dag i år.

Snart fettisdag
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram