Dags att börja planera för att fixa till uteplatserna inför terrasslivet. Hur jag tänker när jag planerar min uteplats:

Välj rätt möbler: Skaffa möbler som passar din stil och behov. Fundera på om du vill ha en loungesoffa, en hängmatta, eller en matgrupp.
Textilier: För att enkelt få till en ombonad och mysig känsla så satsar vi på mycket textilier. Kuddar, plädar. dynor, mattor – ja tänk att du ska inreda ditt vardagsrum fast utomhus.
Belysning: En mysig belysning kan skapa en lugn och avslappnande stämning. Du kan använda ljusslingor, levande ljus, eller solcellsbelysning för att skapa en stämningsfull atmosfär. Tips! Investera i en trendig batteridriven lampa så kan du enkelt ta med dig den ut på utaplatsen i sommar.
Växter: Växter ger liv till uteplatsen och kan skapa en lugnande och naturlig känsla. Du kan använda krukor eller plantera direkt i marken. Tänk på att välja växter som passar platsens sol- och skuggförhållanden. Tips! Plantera gärna dina växter i olika höjder för att enkelt få till den lummiga känslan.
Rama in : Viktigt för uteplatsen är att rama in så att det känns tryggt och omfamnande. Rama in kann man göra med en pergola, parasoll, krukor, spaljeer.

Min uteplats hemma i stan har både matbord och loungesoffa eftersom terrassen är enorm, 40 kvm. Jag använder kuddar till stolarna för att mjuka upp med textilier samt kuddar i loungesoffan.
Belysningen är en ljusslinga under balkongen som ger ett bra allmänljus samt levande ljus i bambuljushållare på borden och hängande på väggarna.
Jag ramar in med en spalje bakom loungesoffan, ett stort parasoll, krukor med Dahlior, jätteverbena, pelargonier och luktärt. I år har jag köpt snygga stora rottingkorgar som jag skall plantera luktärtorna i.

I sommarhuset har jag 3 uteplatser, syrenbersån, bryggdäcket och trädäcket utanför Andersstugan.
Uteplatsen syrenbersån där vi har grillen där sitter vi när det blåser nordan. Här har vi ett matbord och en adirondeck stol med tillhörande sidobord. Belysningen består av ljusslingor som jag fäster i pergolan samt lyktor med levande ljus vid stenstegen upp till däcket. Här har jag örter i trälådor som används vi matlagningen och några krukor med lobelia och pelargonier. Inramningen är en häck bestånde av syrener och hasselbuskar vilket gör uteplatsen mysig och rumslik. Mot sjön har jag planterat en låg lavendelhäck för att bevara den fina utsikten ut mot sjön.

Bryggdäcket, här sitter vi vid fint väder, här har vi bra access till badbryggan och plats för att ligga och sola. Vi har också en loungesoffa, adirondeck stolar och ett eldfat. Till trästolarna använder vi kuddar i rött eller blått som lagras inne i en stor korg sam kan bäras in och ut efter behov. Belysningen består av oljelampor och lyktor med levande ljus. På däcket växer en jättestor ormbunke som kommer år efter år och tillför lite grönt till uteplatsen. Uteplatsen ramas in av ett staket mot båtrampen och den stora ormbunken.
Den här bilden är från 2019.

På trädäcket utanför Andersstugan sitter vi oftast när vi äter frukost och det är fint väder och vindstilla, eller västanvind. Här har vi matbord med tillhörande bänkar som vi snickrat till själva. Till de hårda träbänkarna har vi kuddar i marina färger för att mjuka upp med textilier.

Midsommarkrans-verkstaden går alltid av stapeln här på Andersdäcket. Belysningen brukar bestå av bambufacklor som vi fäster på trästaketet.
Växter i korgar på bordet tillför grönska. Platsen ramas in av Andersstugan, ett trästaket mot sjön och mot grannen. Vid sämre väder kan man öppna vikdörrarna till Andersstugan, sätta upp segeltak och duka långbord innifrån stugan och ut mot däcket.

I år skall jag kompletera uteplatserna med ljusslingor, krukor och lite nya textilier, inga stora investeringar.
Hoppas verkligen att vi snart kan börja leva terrasslivet igen…..

Inspiration till uteplatserna
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram