Min väg till jobbet i Sveriges näst fulaste stad, det kan man inte tro när man ser bilderna nedan. Det tar ca 25 minuter att gå till jobbet när jag passerat Djäkneberget och passerad Ringvägen så passerar jag Probanparken Sveriges enda bevarade skolfängelse finns i Västerås och har gett namn åt den lilla park och grönyta som finns i anslutning till Rudbeckianska gymnasiet och i skuggan av Västerås domkyrka. Proban var under medeltiden och fram till 1809 en byggnad där djäknar (olydiga elever), lärare och präster låstes in för att sona sina brott.

Min väg går sedan förbi Bondtorget som är en av de mest händelserika platserna i Västerås city. Här får du en smak av gammaldags torgliv med kullersten och härliga restauranger.

Runt det kullerstenstäckta torget finns många gamla hus med charm och historia: Gör ett besök i butikerna i Rosa huset eller på någon av restaurangerna som kantar torget.

Efter bondtorget kommer jag in på Köpmangatan med en rad fint bevarade byggnader från 1900-talets början.

Och titta här, körsbärsträden blommar med julbelysningen kvar, ur led är tiden.

Och Nobellpristagaren Tomas Tranströmers dikter på gatstenarna. Under åren 1965-2000 var Tomas Tranströmer psykolog vid Arbetsmarkandsinstitutet i Västerås . Han och familjen bodde på Infanterigatan 144.

På hemvägen går jag via badhusgatan. Grunderna är från 1600-talet men förstördes vid den stora branden år 1714. När Mimer bände upp vardagsrumsgolvet i ett av husen vid renoveringen för några år sedan kändes lukten av brandrök fortfarande så tydligt att man var tvungen att vädra i fler dagar. Husen har varit biskopens badstuga, härbärge för hemlösa – faktiskt ända fram till 1962 och sedan bostad för västeråskonstnären Åke V Larsson.

Efter badhusgatan svänger jag till vänster över Prästbron

Broräcket på Prästbron är gjort av Birger Halling föddes i Eskilstuna och var en mångsidig konstnär som arbetade med måleri, grafik och konsthantverk. Trots att han var självlärd fick han stor berömmelse och uppskattning när ledande konstkritiker i slutet av 1940-talet överväldigades av hans arbete. Han har gjort ett flertal offentliga verk och är välrepresenterad i Västerås, bland annat med den stora väggmålningen på stadsbiblioteket.

Min väg till jobbet
Märkt på:        

2 reaktion på “Min väg till jobbet

 • 2020-03-14 kl. 17:12
  Permalänk

  Härliga bilder av ett vackert Västerås!

  • 2020-03-14 kl. 18:35
   Permalänk

   Västerås är inte så pjåkigt ändå ❤️

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram