I augusti fixade jag till det blå sovrummet i gamstugan, se här, och jag tänkte göra en enkel sänggavel i ljusblått. Jag skulle vilja ha en liten ledigare stil med lite loose-fit stil. Det behöver inte vara så avancerat att få till den där lediga loose-fit känslan. Idag var jag på IKEA och hämtade en huvudgavel SKÅRER/BORÖY. Till den skall jag sy ett överdrag av linnetyg eller bomullstyg. Ett både enkelt och billigt sätt att förändra, och sätta sin egen prägel på sovrummet. Min huvudgavel skall vara ljusblå.

Så här skall jag göra:
Första steget är att mäta bredden, djupet och längden på den gavel man vill klä in. I detta fall skall jag sy ett överdrag till en 160 cm bred gavel 120 cm hög, tyget brukar ofta vara 150 cm så jag behöver 2×160 cm + vingar och sömnsmån 6cm resp 1,5 cm = 320 +15= 335. Sedan viker jag tyget dubbelt på längden till 167,5. Nåla för att få tyget jämt och rakt. Sy ihop kortsidorna med 1.5 cm sömnsmån. Innan du vänder på överdraget, stryk sömnsmånen och klipp bort hörnen för att få snygga “öron”, men akta så att du inte klipper för nära sömmen. Nu är det bara en söm kvar, den som ger själva karaktären åt överdraget, flärpen på sidorna! Eftersom den sömmen är synlig är ett tips att ställa in ett längre avstånd mellan stygnen, då är det lättare att få sömmen att se rak och snygg ut. Jag lånade en bild från livethemma.ikea.se.

Nu gäller det bara att hitta ett tyg med den där perfekt ljusblå färgen. Och så skall det bli en sängkappa i samma färg, jag tror det kan bli bra.

DIY loose-fit sänggavel
Märkt på:                

En reaktion på “DIY loose-fit sänggavel

  • 2020-05-06 kl. 20:39
    Permalänk

    Ohh snyggt och den duvblå färgen är så snyggt kommer bli en finfin sänggavel

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram