Jag fortsätter på hälsotemat och en viktig kugge i det här med må bra och ha en balans i vardagen är sömnen.
Långvarig sömnbrist påverkar inte bara vårt välmående utan kan också öka risken för en rad sjukdomar. Sömnen är, bland annat, en bidragande faktor till att reglera blodsocker, blodtryck och dina inflammationsnivåer i kroppen. Därav kopplar man det tätt samman med hjärt-och kärlsjukdomar. Eftersom du under sömnen återställer och reparerar celler påverkar det även din förmåga att läka och reparera dina blodkärl. I förlängningen också ditt hjärta. Flertalet forskningsstudier visar att människor som lider av sömnbrist i högre risk också blir drabbade av hjärt- och kärlsjukdomar. Detta oavsett vikt, ålder, motion eller rökning. Utan långa och djupa viloperioder blir vissa kemikalier och hormoner aktiverade. Dessa hindrar kroppen att uppnå längre stunder då hjärtfrekvensen och blodtrycket sjunker och störningarna rubbar våra biologiska processer. Sömnbrist gör också att våra cellers förmåga att ta upp glukos blir sämre. Därav stannar det istället kvar i blodet. Detta är något som på längre sikt kan skada dina artärer och öka risken för hjärt-och kärlsjukdomar.


Jag har ju skrivit många inlägg om min sömn och att jag kopplar den till övergångsåldern. Nu har jag haft dålig sömn i över 9 år och med dålig sömn menar jag att vakna 3-4 ggr per natt och ha svårt att somna om. Jag har kanske en natt per månad som jag sover hela natten utan avbrott och när jag gör det förstår jag hur dåligt min kropp mår utan en bra sömn. I somras gjorde jag en sömnskola med Hanna, läs här och här, och sömnen blev märkbart bättre. Men jag trillade snabbt tillbaka i dåliga sömnvanor igen, antagligen behöver jag inte så mycket sömn som när jag var yngre. Nu har det varit såhär så länge att jag måste ta tag i det, och kanske är vi fler som är lite samma sits om än på vårt egna sätt? Jag funderade på om jag skulle skriva om det här överhuvudtaget för det är så intimt men så känner jag också att jag själv gärna hade läst någon annan skriva om liknande medan de fortfarande var i det, och inte bara i formen av redan avklarade historier med lyckade slut. Det finns något som jag själv dras till i personer som delar det som ännu inte hunnit lösa sig och där svaren inte kan listas i punktform som facit på sista sidan.

Så nu adderar jag sömn till mitt hälsotema, min egna lilla resa i jakt på att må bättre, hur det nu ska bli. Jag som person har så lätt till att kasta mig in i saker och göra stora förändringar men som har konsekvensen att de inte blir långvariga, så nu kommer jag medvetet börja litet och lägga till saker allt eftersom, skapa vanor istället för infall.
Så nu skall jag lägga mig senare och gå upp tidigare i minst 3 veckor för att skapa sömntryck, som jag lärde mig i sömnskolan. Tillsammans med träningen som jag inför under temat hälsa och träning, och därefter mediekonsumtion som jag tror påverkar sömnen, så skall vi se om mitt sömnmönster kan bli bättre. Genom att jag börjar såhär nu och tar det bit för bit i hopp om att skapa något bestående.

Igår kom vi hem till ett vintrigt Västerås och idag gick vi en härlig vår-vinterpromenad utmed Mälaren och tog en kaffe i solen på Mälarkrogens kaffe, jag känner livet i mig….

Sömnen är viktig, hur skall jag göra för att sova bättre?
Märkt på:                    

2 reaktion på “Sömnen är viktig, hur skall jag göra för att sova bättre?

 • 2022-02-20 kl. 19:58
  Permalänk

  Härligt med snö och sol! Trist med sömnproblem. Mitt bästa somna-om-snabbt-tips är att lägga något tungt på fötterna. Funkar för mig och det långt innan det blev poppis med tyngdtäcken. Men långvariga sömnproblem kräver nog mer.
  Lycka till!
  Annika

  • 2022-03-04 kl. 01:28
   Permalänk

   Hej Annika

   Har provat tyngdtäcke hjälpte inte 😕. Mvh Åsa

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram