Eftersom vi har allergi i familjen så har jag bara pelargonier utomhus, så för mig hör blomman till vår och sommar? Finns inget som ger sådan sommarkänsla som en pelargon. Dessutom är de lättskötta och tåliga och du behöver inte vara expert för att få dina pelargoner att blomma. Även nybörjaren har lätt att lyckas med pelargoner. Här kommer några råd som kan vara bra att ha i bakhuvudet när du övervintrar eller planterar och sedan sköter om dina pelargoner.
Jag övervintrar mina pelargonier svalt i snickarboden över vintern. I mars plockar jag fram dem , övervintrade pelargoner brukar se väldigt skräpiga ut . Men pelargoner är tåliga, så trots sitt tråkiga utseende nu brukar de bli fina till sommaren. Under mars månad brukar det för de flesta vara lagom tid att börja ta tag i pelargonerna. Detta gäller för alla pelargoner, oavsett hur de har övervintrats. För nu ska de fram i ljuset, jag brukar plantera om dem i näringsrik jord, de ska också placeras lite varmare och börja vattnas mer.

Så snart de första varma vårdagarna kommer kanske du vill börja plantera ut i balkonglådor och i krukor på terrassen direkt.
Men var försiktig med pelargoner, eftersom de inte tål kyla bra.
De bör endast planteras utomhus när nätterna är konstant frostfria och dagstemperaturen regelbundet är över 10°C.
Pelargoner går precis lika bra att plantera i en balkonglåda, kruka, ampel eller i odlingsbädden eller rabatten. Förutsatt att de har tillräckligt med utrymme. Avståndet mellan plantorna bör vara minst 20 cm och krukans höjd bör inte vara mindre än 18 cm. När du planterar, använd gärna jord som är avsedd för pelargoner och se till att pelargonen inte står blött.
Pelargoner är ljusälskande växter. Ju mer solljus de får, desto rikligare blommar de. För att snabbt kunna njuta av ett blomsterhav ska du köpa välutvecklade plantor med många knoppar och ett tätt bladverk. Pelargoner trivs bäst i full sol men de klarar också halvskugga. Pelargoner gillar inte konstant regn och sorter med stora eller fyllda blommor trivs bäst under ett tak i regniga perioder.

Klipp regelbundet av vissna blommor, blad och döda stjälkar så håller pelargonerna sig friska och ny blombildning stimuleras. Vissa pelargonsorter släpper sina vissna blommor på egen hand och producerar vanligtvis nya direkt. Vissna blad måste dock fortfarande tas bort för hand.

Söndag med duggregn passar bra för att vara robotvakt, det brukar ta en dag eller två att få gräsklipparroboten att fungera ok.
När jag kopplade in den igår så råkade jag koppla begränsningskabeln fel i laddstationen så roboten ville bara gå utanför kabeln. Det tog ett tag innan jag fattade vad som var fel. Eftersom jag och min kära robot har ett hat/kärleksförhållande som snart har nåt vägs ände så talade jag om för roboten att jag ger den en 1/2 chans att uppföra sig annars byter jag ut den mot en gardena. Det verkade som om det tog skruv nu har den gått klanderfritt i nästan 2 dagar, vi får se om vi håller ihop hela sommaren,
Här kan man läsa en recension av marknadens billigaste gräsklipparrobot.

Pelargonen är sommar
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram