Vi har nästan alltid något projekt för sommarhuset varje år, förutom förra året då Anders hade fullt upp med att röja ur sin mammas hus i Norge.
De första åren (vi köpte huset 2008) körde vi på ganska hårt med huset, vi köpte ju vårt sommarhem (det var bara ett hus innan vi byggde Andersstugan) på lite chans som vi ofta gör med våra husköp… När vi köpte huset var det i riktigt dåligt skick, frågan var riva eller renovera. Men vi beslöt att göra ett försök och att renovera, första sommaren lade Anders ny papp på taket det var nog i grevens tid (läs lite försent). Huset var fullt av torrbollar ( sådana som suger åt sig fukt, hjälper inte så mycket när det regnar in), råttfällor och en grävling hade flyttat in under huset. På golvet låg flera lager med heltäckningsmattor parfyrmerade med muskiss.Det var lite pyssel att frakta bort allt i båt/bil till återbruket kan jag säga. Vi startade med att få grävlingen att flytta ut med radion på högsta volym under höst/vinter P1 fungerade bra och så grävde vi för ingången för grävlingen. Vi lade ett tungt galler ovanför det igengrävda hålet, vi visste inte att grävlingen är ett nattdjur och låg där inne och sov. Grävlingen fick nog gräva flera dagar för att ta sig ut och sedan dess har han återvänt 1 gång förra sommaren, då han grävde sig in under grunden. Men jag har spikat igen ordentligt med sten och järnstänger så vill han in igen då får han kämpa. Vi slog ut lite väggar och öppnade upp köket mot vardagsrummet under vårt första år med sommahuset. Andra året fick hela Ö:n vatten och avlopp så även vi, ett sovrum byggdes om till badrum se här. Vi lade om elen, bytte fönster på framsidan av stugan, tänk att ha en sommarstuga med strandläge utan att kunna sitta inne och se vattnet, se här. Vi bytte dörr, byggde upp ett nytt kök, målade alla furuväggar vita, lade nytt golv i sovrummen och del av vardagsrummet. Målade om huset från bajsbrunt till brunsvart. 2011 började vi med Andersstugan det är värt ett eget inlägg men läs även här.

Ja de första åren gjorde vi verkligen ett hästjobb med stugan men när Andersstugan var klar så var det som om vi var lite trötta på att renovera/bygga så 2016-2022 har vi gjort lite småprojekt som mitt trädäck och Anders bytte några gamla fönster på gamstugan. För 4 år sedan rev vi ut det gamla innertaket, se här och här. Det gjorde verkligen underverk med innemiljön, för 2 år sedan målade jag om det gamla slitna trägolvet i ljusgrått, se här. Men i sommar vill jag steppa upp lite jag skulle vilja byta delar av ytterpanelen på Gamstugan som är i dåligt skick samt byta de sista 3 fönstren i köket och badrummet. Jag hoppas få med mig Anders på det för det är lite för komplicerat för mig. Här kommer lite före och efter bilder på vår kära Gamstuga.

Före: Taket i badrummet

Vi strippade badrummet, före detta sovrum, sedan byggde vi upp det med ny isolering, nya innerväggar och innertak. När vi fick vatten på ön, installerade vi en varmvattenberedare, toalett, handfat och en duschkabin. Spegeln och den lilla korgen är återbruk, de kom med stugan, vägglampor och glashyllan från det stora varuhuset.

Köket efter att väggar hade rivits ned.

Köket efter, ljusgrått trägolv, nytt kök, enkelt stänkskydd av lackad tapet. Spisen är liten men fungerar bra, jag trivs så bra i mitt sommarkök, lagar mycket god mat här ute.

Före vardagsrum matsal.

Efter med nya fönster mot sjön, nytt golv, vitmålade väggar, nytt tak och ärvda (kom med stugan) eller loppade möbler och tavlor.

Före eller kanske under renovering av master bedroom.

Efter med vitmålade väggar, nya fönster, nya trägolv och nya sängar sedan 2 år.

Före, en bajsbrun stuga

Efter, större fönster, nytt papptak men framför allt Gamstugan är inte bajsbrun längre…..

I vår, sommar och höst kommer det vara lättare att spendera mer tid i sommarhusen även under arbetsveckorna. Förut gick det inte därför att man måste hem och rasta Molly under lunchen, ett kärt göromål, men nu när man slipper det kan man ö-pendla till och från jobbet. Jag planerar att köra 4 ö-nätter, torsdag-måndag, och 3 stads-nätter, tisdag-torsdag, de veckor då det är ok väder, då är det lättare att se till trädgården på båda ställena. Att ha så nära till sommarhusen som vi har är bara fördelar, man utnyttjar sommarhusen mer då de ligger närmare, åh nu längtar jag så mycket till ö-livet bara 3 veckor kvar, jippi…..

Vår sommarhusresa med före och efter-bilder
Märkt på:                

2 reaktion på “Vår sommarhusresa med före och efter-bilder

 • 2023-03-23 kl. 18:23
  Permalänk

  Ja så mycket jobb ni lagt ner (precis som vi) och så bra det blev!! Ja nu längtar jag också efter mer stugliv i mitt liv.
  Jämtlandstriangeln är bokad. Blir spännande och kul att se fram emot i höst. Tack för tips!
  Allt gott!
  Annika

  • 2023-03-28 kl. 08:05
   Permalänk

   Men det är kärt arbete ❤️. Mvh Åsa

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram