Jag hängde med på Dahliatrenden och köpte Dahliafrön som jag planterade början av Mars se här. Nästa år skall jag sätta fröna 3 veckor senare. Dahlior är verkligen lätt odlade, alla fröna grodde och jag använde växtbelysning som gjorde sitt till att plantorna trivdes. I slutet av mars kom 6 dahliaknölar som jag glömt bort att jag beställt, se här.

Det växte så det knakade uppe i Hannas studio, jag fick plantera om de frösådda Dahliorna i större krukor och i krukor gjorda i tidningspapper. I vår skall jag inte fröså 100 stycken Dahlior, kanske 20 och då i egen kruka från början. Jag var också väldigt osäker på hur mycket man skulle toppa plantorna, i vår skall jag toppa mer så jag får buskigare plantor.

I maj var det avhärdning som gällde, jag bar in och ut plantorna, de är ju lite känsliga mot frost och stark vind så man måste vänja dem gradvis. Denna tid var lite jobbigt då jag hade lite för många plantor, ca 70 stycken, nästa år skall jag ha max 30. 15 maj åkte plantorna ut på heltid, se här.

Dahlia i kruka fodrar mycket vatten, vattning varje dag. I juni hjälpte grannen till att vattna när vi var på semester i Grekland, Ola vattnade när vi var i sommarhuset.
Min första Dahlia blommade ute vid sommarhuset, 18 juni.

I juli började blomningen och jag var noga med att plocka blommor och klippa bort överblommade blommor och binda upp Dahliorna efter hand.

I augusti blommade det för fullt och jag plockade in den ena buketten efter den andra, nu blev jag verkligen frälst på Dahlior, nu var det värt allt jobb.

Dahliorna fortsatte att leverera under hela september och i början av oktober började jag gräva upp knölarna. Nu kommer nästa steg att försöka övervintra knölarna. Först gräver jag upp dem, slår försiktigt av jorden, låter dem torka 3 dagar, slår av resten jorden igen och förvarar knölarna i en papplåda i snickarboden där det är frostfritt.

Vad kul det har varit att odla Dahlior, ibland har jag varit lite osäker som hur mycket man skall toppa plantan och om Dahliorna skulle trivas i min något skuggiga trädgård och hur stora krukorna skulle vara och hur många plantor man skulle plantera i varje. Men jag har lärt mig mycket också i vår skall jag förså 3 veckor senare, toppa hårdare, förså i enskilda krukor och plantera färre plantor i varje kruka, Kanske kommer jag att beställa några nya knölar också, min favoritblomma i sommar var Hillcrest Suffusion. Till nästa år skall jag beställa en rosa Park Princess dahlia.

En sammanfattning av min Dahlia-säsong
Märkt på:                    

En reaktion på “En sammanfattning av min Dahlia-säsong

  • 2022-10-03 kl. 20:19
    Permalänk

    Vad roligt att det gick så bra med alla dina blommor. Och så vackra de är :D! Mvh, Annika

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram